
Всички се възхищават на есента и нейната цветна красота и уют. Кулинарните ентусиасти пък поглеждат към рафтовете на магазина и въображението им заработва около сезонните плодове и зеленчуци. А какво по-вдъхновяващо от разнообразието и цветовете на есента? Ето и няколко идеи за типични есенни продукти, които да комбинираш и с пиле „Градус“.
Основните плодове и зеленчуци, които са в сезон през есента са: круши, ябълки, грозде, смокини, дюли, тиква, боровинки, сини сливи, нар, мушмули, червени и зелени чушки, карфиол, артишок, броколи, моркови, зеле, сладки картофи, патладжан, праз, цвекло и кестени. Всички те са перфектната предпоставка за комбиниране на вкусове като сладко и солено. Всеки от посочените плодове, заедно с ядки, може да се превърне в съставката, която ще направи любимата ти салата още по-цветна и вкусна. Препоръчваме ти да опиташ с нар или грозде за допълнителна свежест. Карфиолът може да намери своето приложение в салата и суров. Ако пък предпочиташ по-наситен вкус, можеш лесно да го превърнеш в бърза туршия.
Тиквата безспорно е господарката на есента. Тя лесно може да влезе в различни сладки и солени ястия, а консистенцията ѝ позволява импровизации. Тиквата е подходяща за варене и печене, но при варенето част от полезните и съставки остават във водата, заради което препоръчваме задушаването ѝ. Можеш да я добавиш към различни ястия с месо, за да разчупиш типичните комбинации или да я издълбаеш и да я ползваш като естествен съд за печене. С висококачественото пилешко месо на „Градус“ можеш да дадеш свобода на кулинарния виртуоз в себе си.
Ако горните редове са те вдъхновили, можеш да пробваш следната рецепта с лек сладък привкус: http://bit.ly/2ACNe3Y. Разнообразяването на трапезата е гарантирано, а току-виж това е началото на поредица от кулинарни творения. Ако все пак предпочиташ по-класически комбинации, пак можеш да разчиташ на есенните продукти и да разчупиш леко класическите рецепти с нашето предложение за пиле по градинарски: http://bit.ly/2SzwnGo.
Друг любим есенен плод – крушата, ще намeри място си в гурме импровизациите в кухнята. Нейната сладост и твърдост я правят перфектна за карамелизиране. Миризмата на запечена захар допринася за есенния уют и атмосфера. Освен това е чудесен избор след леко ястие с пиле, което позволява по-сладки десерти.
Не забравяй да се насладиш напълно на сезона с топли и вкусни чайове. Есента е и перфектният момент да подмениш бялото вино с червено не само като напитка на трапезата, а в самото приготвяне на храната.
Ако наистина обичаш есента и нейните наситени цветове, какво по-хубаво то това да си я „вземеш“ вкъщи. Тиквите, които се намират на всеки ъгъл по това време и имат разнообразни форми и размери, са подходящи както за готвене, така и за декорация. С правилно оформление можеш да постигнеш очарователни цветни кътчета вкъщи. А ако издълбаеш тиквата, можеш да я използваш вместо голяма купа или фруктиера. Царевицата и различните видове листа лесно могат да се използват като украса и да внесат повече цвят на трапезата. Типичната есенна гама се върти около оранжево, маслено жълто, тъмнозелено и синьо. Комбинацията на тъмни цветове с ярките нюанси на оранжевото и жълтото ти гарантират есенна атмосфера.