Класическо пържено пилешко
Пресен пилешки горен бут
Пилешки горен бут
Пилешки крила
Необходими продукти:
- 1.5 кг пилешко месо
(горни и долни пилешки бутчета, крилца)
- олио за пържене
За мариноване:
- 100 мл вода
- 5 с.л. сол
- 1 кофичка кисело мляко
- 1 с.л. чесън на прах
- 2 с.л. горчица
- 1 с.л. джинджифил на прах
За паниране:
- 300 г брашно
- 1/2 ч.л. сладък червен пипер
- ¼ ч.л. пушен лют червен пипер
- ½ ч.л. сол
Начин на приготвяне:
Разтворете солта във водата, изсипете в голяма купа и добавете киселото мляко, пасираният чесън, джинджифила и горчицата. Сложете месото и разбъркайте добре. Покрийте с капак или фолио и приберете в хладилник за една нощ. Може да разбъркате един два пъти през времето за мариноване.
В голям съд сложете брашното и двата вида пипер. Извадете месото от марината и оваляйте добре в сместа с брашно. Оставете месото върху решетка за 10-15 минути, за да може да стегне панировката.
Покрийте още веднъж пилешкото с брашно, за да получите хубава хрупкава коричка. Изтръскайте излишното брашно.
Загрейте фурната до 180 градуса. В дълбок съд налейте достатъчно олио за дълбоко пържене и загрейте до 180 градуса. Пържете месото по 4-5 минути от всяка страна, прехвърлете в тава покрита с хартия за печене и сложете във фурната за 10-15 минути.
Извадете върху решетка и сервирайте веднага.
Поднесете с картофено пюре, барбекю сос, зелева салата и варена царевица.