Овчарски пай с пилешка кайма

ПРОДУКТ ЗА РЕЦЕПТАТА

Пилешка кайма

Рецептата е лесна Рецептата не е трудна Рецептата е трудна
45 минути
4 порции

Необходими продукти за картофите:

  • 700 г картофи
  • 50 мл сметана
  • 60 г масло
  • 3/4 ч.л. сол
  • 1/4 ч.л. черен пипер
  • 1 жълтък

За месото:

  • 750 г пилешка кайма
  • 3 с.л. олио
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • 2 скилидки чесън
  • 1 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • 1 с.л. брашно
  • 2 с.л. доматено пюре
  • 250 мл зеленчуков или пилешки бульон
  • 1 с.л. сос уорчестър
  • 2 с.л. пресен розмарин
  • 1 ч.л. прясна мащерка
  • 1 с.л. английска горчица
  • 50 г замраезена царевица
  • 100 г замразен грах

 

Начин на приготвяне:

Обелете картофите и ги нарежете на кубчета. Сложете в тенджера със студена подсолена вода и оставете да заври. Намалете котлона и варете 10-15 минути.

Прецедете и върнете в тенджерата. Добавете разтопеното масло, сметаната, сол и черен пипер. Намачкайте добре, докато стане много гладко. Оставете да се охлади леко, сложете жълтъка и разбъркайте.

В голям тиган, подходящ за печене във фурна загрейте олиото и сотирайте нарязаните на кубчета лук и морков за 5-6 минути. Добавете ситно нарязания чесън и каймата, овкусете със сол и черен пипер и гответе 7-8 минути, докато каймата се раздроби на парченца и се запържи леко. Сложете розматина и мащерката и брашното. Гответе 2-3 минути, за да се сготви брашното и налейте бульона. Разбъркайте, добавете доматеното пюре, горчицата и сос уорчестър. Оставете за 4-5 минути на котлона и сложете граха и царевицата.

Свалете съда от котлона , покрийте с картофеното пюре и отгоре сложете няколко парченца масло.

Печете 20-25 минути в предваритлено загрята до 200 градуса фурна.

Охладете за 15-20 минути преди да сервирате.

Можете да приготвите пая и в индивидуални керамични съдове.