Печено пиле с картофи

ПРОДУКТ ЗА РЕЦЕПТАТА

Прясно пиле

Рецептата е лесна Рецептата не е трудна Рецептата е трудна
60 минути
4 порции

Необходими продукти:

  • 1 голямо пиле
  • 2 лимона
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. черен пипер
  • 4 скилидки чесън
  • 1 с.л. суха мащерка
  • 3 с.л. масло
  • 1 с.л. зехтин
  • 800 г картофи

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 220 градуса.

В малка купа смесете настърганата лимонова кора, сока на 1/2 лимон, солта, черния пипер, пасираният чесън, мащерката и разтопеното масло. Разбъркайте докато сместа стане гладка. 

В голям тиган или тенджера, сложете нарязаните на едри парчета картофи, полейте със зехтина 1 супена лъжица от лимоновата смес. 

Повдигнете кожата на пилето и намажете добре с лимоновата смес. Намажете цялото пиле и отвън и сложете между картофите. Поръсете със сол и черен пипер.

Печете на 220 градуса 25 минути. Намалете температурата до 200 градуса и печете още 50-60 минути, или докато вътрешнта температура на пилето достигне 160-165 градуса. 

Извадете от фурната и оставете да почине 15 минути, преди да сервирате.