Печено пиле с праз и маслини и топъл сос от сирене

ПРОДУКТ ЗА РЕЦЕПТАТА

Прясно пиле

Рецептата е лесна Рецептата не е трудна Рецептата е трудна
90 минути
6 порции

Продукти:

  • 1 пиле – около 1.3 кг
  • 2 лимона
  • 2-3 стръка праз
  • 1 връзка пресен риган
  • 3-4 с.л. зехтин
  • 30 г разтопено масло
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 200 г маслини

 

За соса от сирене:

  • 60 мл зехтин
  • ½ скилидка чесън
  • ½ с. л. дижонска горчица
  • сок и кора от ½ лимон
  • 100 г краве сирене
  • сол и пипер на вкус

 

Начин на приготвяне:

Смесете разтопеното масло и зехтина и намажете добре пилето отвън и отвътре. Посолете и подправете с черен пипер.

На дъното на тавичка за печене сложетете единия лимон нарязан на колелца и няколко клонки риган. Поставете отгоре пилето и полейте със сока на останалия лимон. В кухината сложете лимона и останалия риган и завържете краката на пилето с кухненски конец.

Печете в предварително загрята до 220 градуса фурна 1 час до час и 15-20 минути. Може да покриете с фолио, за да не прегори кожата. Махнете фолиото за последните 15 минути.

Проверете готовността на месото при най-дебелата част от бутчето. Извадете от фурната покрийте пилето с фолио (без да задушавате) и оставете да отпочива за 15 минути.

През това време пригответе праза. Разрежете праза на дълги парчета по диагонал и сложете в загрят тиган с останалия зехтин.

Гответе на средно силен огън, докато праза омекне и започне да се карамелизира за около 15 минути.

В края прибавете маслините и оставете да се затоплят.

В касерола смесете горчицата, зехтина, пасираният чесън, лимоновият сок и настърганата кора.

Подправете със сол и черен пипер и загрейте на средно силен огън, докато се затопли добре.

Преди сервиране, добавете натрошеното сирене, разбъркайте и оставете да започне леко да се разтапя.

Поднесете пилето гарнирано с праза и маслините. Соса поднесете отделно.