Печено пиле с праз и маслини и топъл сос от сирене
Прясно пиле
Продукти:
- 1 пиле – около 1.3 кг
- 2 лимона
- 2-3 стръка праз
- 1 връзка пресен риган
- 3-4 с.л. зехтин
- 30 г разтопено масло
- Сол и черен пипер на вкус
- 200 г маслини
За соса от сирене:
- 60 мл зехтин
- ½ скилидка чесън
- ½ с. л. дижонска горчица
- сок и кора от ½ лимон
- 100 г краве сирене
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Смесете разтопеното масло и зехтина и намажете добре пилето отвън и отвътре. Посолете и подправете с черен пипер.
На дъното на тавичка за печене сложетете единия лимон нарязан на колелца и няколко клонки риган. Поставете отгоре пилето и полейте със сока на останалия лимон. В кухината сложете лимона и останалия риган и завържете краката на пилето с кухненски конец.
Печете в предварително загрята до 220 градуса фурна 1 час до час и 15-20 минути. Може да покриете с фолио, за да не прегори кожата. Махнете фолиото за последните 15 минути.
Проверете готовността на месото при най-дебелата част от бутчето. Извадете от фурната покрийте пилето с фолио (без да задушавате) и оставете да отпочива за 15 минути.
През това време пригответе праза. Разрежете праза на дълги парчета по диагонал и сложете в загрят тиган с останалия зехтин.
Гответе на средно силен огън, докато праза омекне и започне да се карамелизира за около 15 минути.
В края прибавете маслините и оставете да се затоплят.
В касерола смесете горчицата, зехтина, пасираният чесън, лимоновият сок и настърганата кора.
Подправете със сол и черен пипер и загрейте на средно силен огън, докато се затопли добре.
Преди сервиране, добавете натрошеното сирене, разбъркайте и оставете да започне леко да се разтапя.
Поднесете пилето гарнирано с праза и маслините. Соса поднесете отделно.