Пиле на грил с домашен чипс

ПРОДУКТ ЗА РЕЦЕПТАТА

Прясно пиле

Рецептата е лесна Рецептата не е трудна Рецептата е трудна
90 минути
4 порции

Продукти:

  • 1 пиле Градус 1,5 кг
  • 2 ч.л. сол
  • 1 с.л. сушен риган
  • ½ ч.л. черен пипер
  • 3 с.л. зехтин

За чипса:

  • 3 средно големи френски картофа
  • 2 ч.л. сол
  • 1 ч.л. лют червен пипер
  • Олио за пържене

Начин на приготвяне:

Пригответе марината от зехтина, солта, пипера и ригана. Разбъркайте добре и оставете настрана.
С остър нож изрежете гръбнака на пилето и отрежете последната част на крилцата. Счупете гръдната кост и притиснете добре пилето с длан, за да изравните дебелината.
Половината марината разпределете по пилето от страната на кожата.
Загрейте добре грил тиган или плоча и сложете пилето с кожата надолу, намажете с останалата марината и притиснете с тежест, така че най-голяма част от пилето да в контакт с грила.
Гответе 8-10 минути и обърнете. Оставете да се готви още 5-6 минути и прехвърлете в тава за печене.
Сложете в предварително загрята до 200 градуса фурна и печете 45-50 минути, в зависимост от големината на пилето.
Докато пилето се пече, пригответе чипса.
Добре измитите картофи нарежете на много тънки шайби, без да ги белите. Сложете в голяма купа, пълна със студена вода и оставете така поне 30 минути.
Извадете картофите и ги подсушете добре.
Изпържете чипса в сгорещено олио за 2-3 минути, докато стане златист. Не препълвайте съда за пържене, за да не се охлади прекалено мазнината.
Готовият чипс изваждайте върху решетка, за да остане хрупкав и докато е горещ, поръсете със сол и лют червен пипер.
Сервирайте пилето с чипса и свежа салата.

 

Сайтът използва “бисквитки” (cookies) за по-голямо удобство на нашите потребители.

Съгласен съм Научи повече