Пиле с пържен ориз – Коста Рика

ПРОДУКТ ЗА РЕЦЕПТАТА

Пресен пилешки бут

Рецептата е лесна Рецептата не е трудна Рецептата е трудна
60 минути
4 порции

Необходими продукти:

4-5 с.л. - олио

1/2 ч.л. - черен пипер

1 бр. - морков

1 глава - лук

4 скилидки - чесън

1 ч.л. - сол

1 бр. - червена чушка

1 стрък - целина

1 бр. - домат

1 ч.л. - риган

400 мл - доматен сос

4 бр. - пилешки бутчета с част от гърба Градус

250 гр. - дългозърнест ориз

200 гр. - замразен грах

1 ч.л. - смлян кориандър

1/2 ч.л. - смлян кимион

1/2 ч.л. - чили на люспи

 

Начин на приготвяне:

Загрейте зехтина в чугунен съд и запържете лука, моркова и чушката нарязани на кубчета за 4-5 минути.

Добавете целината, нарязана на кубчета, посолете и подправете с черен пипер.

Сложете нарязания на филийки чесън и подправките. Гответе около минута и прибавете нарязания на кубчета домат.

Накрая налейте доматения сос, намалете котлона и гответе около 10 минути. Свалете съда от котлона и оставете настрана. Посолете бутчетата от всички страни. В тиган загрейте 2 с.л. олио и запържете пилешкото за 6-7 минути от всяка страна до златисто.

В голяма тенджера загрейте 3 с.л. олио и сложете отцедения и подсушен ориз. Гответе на средно силен огън около 5 минути, като разбърквате непрекъснато, докато оризът се запържи добре.

Налейте 400 мл гореща вода, добавете зеленчуковия сос и граха и разбъркайте добре.

Подредете отгоре бутчетата, покрийте с капак и намалете котлона. Гответе 20 минути, свалете съда от котлона и оставете още 10 минути, без да махате капака.

Поднесете ястието топло, като към всяка порция добавите червен лук, листа пресен кориандър и нарязан на кубчета домат. Ако приготвяте ястието за гости, то заменете сухото чили с прясно такова, което да добавите върху всяка готова порция, ако вашите гости пожелаят.