Пилешки шишчета сатай с пикантен фъстъчен сос

ПРОДУКТ ЗА РЕЦЕПТАТА

Прясно пилешко филе

Рецептата е лесна Рецептата не е трудна Рецептата е трудна
120 минути
4 порции

Необходими продукти:

  • 600-700 г пилешко филе

За маринатата:

  • 50 мл кокосово мляко
  • 2 ч.л. рибен сос
  • 1 парче джинджифил – 3-4 см
  • 4 скилидки чесън
  • 1 червено чили
  • 1 ч.л. къри
  • 1 връзка кориандър
  • сок и кора от 1 лайм
  • 2 с.л. фъстъчено олио
  • 2 ч.л. куркума
  • бамбукови шишчета накиснати във вода
  • растително олио

За гарниране:

  • фъстъци
  • листа пресен кориандър
  • резени лайм
  • сусам
  • сварен ориз

За пикантния фъстъчен сос:

  • 2 с. л. тайландска червена къри паста
  • 150 мл кокосово мляко
  • сок от 1 лайм
  • 100 г печени белени фъстъци
  • 1 с. л. кафява захар

Начин на приготвяне:

Пригответе марината за пилето. В тавичка смесете кокосовото мляко, фъстъченото масло, фъстъченото олио, настъргания джинджифил, рибения сос, куркума и къри, пасирания чесън, ситно нарязаното чили и дръжките и част от листата на връзката кориандър.

Сложете нарязаното на хапки пилешко филе, разбъркайте добре и покрийте съда с фолио. Приберете в хладилник за поне 1 час. Може да оставите и цяла нощ.

Извадете пилето да се затопли за 30 минути преди да го готвите.

Нанижете месото на шишчетата и печете в предварително загрят и добре намаслен грил тиган 8-10 минути, като обръщате месото от всички страни.

Сервирайте пилешките шишчета с пикантен фъстъчен сос. Гарнирайте с нарязани фъстъци, листа от кориандър и резени лайм, и сварен ориз.

Пикантен фъстъчен сос:

В касерола смесете тайландска къри паста, кокосово мляко, лимонов сок, нарязаните на дребно фъстъци и захарта.

Разбъркайте, за да се смесят добре и сложете на средно силен огън. Оставете да кипне, намалете котлона и гответе 4-5 минути, докато сосът леко се сгъсти.