Пилешко руло с пъстра плънка

ПРОДУКТ ЗА РЕЦЕПТАТА

Пържола от бутче с кожа

Рецептата е лесна Рецептата не е трудна Рецептата е трудна
90 минути
8 порции

Продукти за 8 порции:

  • 4 до 6 броя пилешки пържоли от бут с кожа Градус (~1,400 г месо)
  • 3 с.л. масло
  • 2 с.л. горчица
  • по 1 ч. л. сол и черен пипер
  • 3 с.л. масло
  • 100 мл бяло вино и 100 мл вода
  • 2 с.л. едрозърнеста горчица (или каквато предпочиташ)

За плънката:

  • 1 глава лук
  • 2 зелени чушки
  • 2 моркова
  • 2 филии много сух хляб (не галета)
  • 2 белтъка
  • 250-300 г кайма
  • 2 с.л. олио
  • 50 мл бяло вино
  • 1 щипка сол


И още: дебели памучни конци за връзване

Приготвяне:

Почисти, обели и измий морковите и лука.
Заедно с чушките ги нарежи на дребни, приблизително еднакви кубчета.
Сложи в тенджера или тиган с капак олиото и зеленчуците.
Посоли и задуши, докато усетиш, че парченцата започват да лепнат по дъното.
Прибави каймата и намачкай, докато се раздроби на трохи. Подправи със сол.
Прибави виното и затвори съда с капак, остави да се готви 10 мин на средна степен на котлона.
Изрежи корите от филиите хляб и натроши на дребно средата при останалите продукти.
Разбъркай и веднага отмести от котлона.
Остави да се охлади 8-10 мин и прибави белтъците. Отново разбъркай, докато сместа ги усвои.
Постави на голяма дъска лист фолио за свежо съхранение, върху него – пилешките пържоли (на които си отстранил кожата предварително), върху тях – отново лист или два стреч-фолио.
Начукай месото внимателно – само трябва да изтъниш, за да е с еднаква дебелина. Внимавай да не го разкъсаш.
Развий горните пластове фолио и подреди пържолите така, че да са плътно една до друга.
Подправи със сол и пипер.
Покрий месото с кожата от пържолите и притисни добре с ръка. Посоли съвсем леко, защото месото вече е посолено.
Постави фолиото върху кожата, а върху него – още една дъска.
Хвани добре двете дъски и ги обърни така, че горната сега да остане отдолу, за да може кожата да остане отдолу.
Подправи със сол и пипер и тази страна на месото.
Намажи тънко с горчица.
Разпредели охладената плънка върху месото, като оставиш непокрити 3-4 см в единия край (далечния) на месото.
Повдигни краищата на месото от твоята страна заедно с фолиото и започни да навиваш на стегнато руло напред.
Докато навиваш, внимателно изтегляй фолиото, за да не остане завито в месото.
Когато го завиеш докрай, увий добре и стегнато във фолио и усучи двата края като бонбон.
Прибери в хладилника за 1 час.
Включи фурната на 180о и когато е почти загряла, извади рулото от хладилника.
Постави го на работния плот и развий така, че да остане със съединената част нагоре.
Нарежи конците с дължина около 25 см и постави на разстояние 3-4 см един от друг по цялата дължина, пряко на рулото.
Отново покрий с фолио, за да можеш да обърнеш по-лесно рулото с гладката част нагоре.
Издърпай краищата на конците и ги завържи стегнато отгоре.
Завържи веднъж и надлъжно, за да се стегнат краищата.
С помощта на 2 прибора (шпатули, лопатки) прехвърли рулото в тавата за печене.
Разпредели двете лъжици масло върху кожата и го размажи по цялата повърхност.
Налей в тавата виното и водата, покрий я с алуминиево фолио и постави в загрятата фурна.
Печи около 50 мин
Извади тавата, развий фолиото и намажи рулото с останалата една лъжица масло – месото е топло и лесно се размазва, но можеш да разтопиш маслото и намажеш с четка.
Върни във фурната за още 10 мин
Извади отново тавата и покрий месото с фолио за 10 мин
Едва тогава прехвърли на дъска (отново си помогни с два прибора), срежи конците и ги издърпай.
Вземи най-острия си и широк нож и нарежи на парчета с дебелина ~2см
Сервирай с гарнитура по избор – препоръчвам ти моркови и чушки, заради приятния им сладникав и свеж вкус, заедно със сотирани картофи.