Лазаня с пиле и бешамел с целина
Пресен пилешки бут
Продукти за соса:
- 80 г меко масло
- 1 с.л. зехтин
- 40 г брашно
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- 700 г обелена целина
- 750 мл прясно мляко
- 750 мл пилешки бульон
- 1 ч.л. сол
- ¼ ч.л. черен пипер
- 70 г пармезан
- 1 щипка индийско орехче
За пилето:
- 1.2 кг пилешки бутчета Градус
- 2 дафинови листа
- 5-6 зърна бахар
- 10 зърна черен пипер
- 1 ч.л. сол
За лазанята:
- 2 моркова
- 2 стръка селъри
- 1 стрък праз
- 50 г масло
- 200 г настърган кашкавал
- 4-5 броя пресни кори за лазаня
Начин на приготвяне:
Направете няколко разреза в бутчетата. Сложете ги в тенджера със студена вода. Добавете дафинов лист, бахар и зърна черен пипер. Посолете и варете 30 минути.
В касерола разтопете 30 г от маслото. Добавете зехтина. Запържете нарязания на кубчета лук за 4-5 минути. Добавете чесъна, нарязан на филийки, и гответе 30 секунди.
Сложете нарязаната на кубчета целина. Налейте прясното мляко и бульона, посолете и варете 20 минути, докато целината омекне.
Извадете свареното месо от бульона и оставете да се охлади, след което свалете месото от костите и накъсайте на парченца. Бульона охладете и съхранявайте до 3 дни в хладилник, ако искате да го използвате за друга рецепта.
Към брашното добавете останалите 50 г масло и разбийте до получаването на трохи. Прибавете в съда с целината. Разбъркайте и гответе 2-3 минути, докато получите консистенция на сос.
Свалете съда от котлона и пасирайте. Подправете с черен пипер и индийско орехче, добавете настъргания пармезан и разбъркайте.
За лазанята: в тиган разтопете маслото и запържете нарязаните на кубчета моркови и селъри, както и и праза, нарязан на тънки полумесеци. Гответе 4-5 минути.
Посолете и добавете пилешкото месо. Разбъркайте и гответе още 5 минути.
В съд за печене сложете малко от соса и поставете една кора. Сложете равномерен пласт от сместа с пиле и зеленчуци, полейте обилно със сос и поръсете с настърган кашкавал. Редувайте до изчерпване на продуктите, като завършите със сос и кашкавал.
Печете лазанята 30-35 минути в предварително загрята до 180 градуса фурна. За последните 3-4 минути гответе на функция грил.
Охладете за поне 15 минути, преди да разрежете лазанята.