Лазаня с пиле и бешамел с целина

Назад
Видео
ПРОДУКТ ЗА РЕЦЕПТАТА

Пресен пилешки бут

Рецептата е лесна Рецептата не е трудна Рецептата е трудна
110 минути
6 порции

Продукти за соса:

  • 80 г меко масло
  • 1 с.л. зехтин
  • 40 г брашно
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 700 г обелена целина 
  • 750 мл прясно мляко
  • 750 мл пилешки бульон
  • 1 ч.л. сол
  • ¼ ч.л. черен пипер
  • 70 г пармезан
  • 1 щипка индийско орехче

 

За пилето:

  • 1.2 кг пилешки бутчета Градус
  • 2 дафинови листа
  • 5-6 зърна бахар
  • 10 зърна черен пипер
  • 1 ч.л. сол

 

За лазанята:

  • 2 моркова
  • 2 стръка селъри
  • 1 стрък праз
  • 50 г масло
  • 200 г настърган кашкавал
  • 4-5 броя пресни кори за лазаня

 

Начин на приготвяне:

Направете няколко разреза в бутчетата. Сложете ги в тенджера със студена вода. Добавете дафинов лист, бахар и зърна черен пипер. Посолете и варете 30 минути. 

В касерола разтопете 30 г от маслото. Добавете зехтина. Запържете нарязания на кубчета лук за 4-5 минути. Добавете чесъна, нарязан на  филийки, и гответе 30 секунди.

Сложете нарязаната на кубчета целина. Налейте прясното мляко и бульона, посолете и варете 20 минути, докато целината омекне. 

Извадете свареното месо от бульона и оставете да се охлади, след което свалете месото от костите и накъсайте на парченца. Бульона охладете и съхранявайте до 3 дни в хладилник, ако искате да го използвате за друга рецепта. 

Към брашното добавете останалите 50 г масло и разбийте до получаването на трохи. Прибавете в съда с целината. Разбъркайте и гответе 2-3 минути, докато получите консистенция на сос. 

Свалете съда от котлона и пасирайте. Подправете с черен пипер и индийско орехче, добавете настъргания пармезан и разбъркайте. 

За лазанята: в тиган разтопете маслото и запържете нарязаните на кубчета моркови и селъри, както и и праза, нарязан на тънки полумесеци. Гответе 4-5 минути. 

Посолете и добавете пилешкото месо. Разбъркайте и гответе още 5 минути.
 
В съд за печене сложете малко от соса и поставете една кора. Сложете равномерен пласт от сместа с пиле и зеленчуци, полейте обилно със сос и поръсете с настърган кашкавал. Редувайте до изчерпване на продуктите, като завършите със сос и кашкавал.
 
Печете лазанята 30-35 минути в предварително загрята до 180 градуса фурна. За последните 3-4 минути гответе на функция грил. 

Охладете за поне 15 минути, преди да разрежете лазанята. 

Сайтът използва “бисквитки” (cookies) за по-голямо удобство на нашите потребители.

Съгласен съм Научи повече