Овчарски пай с пилешка кайма
Пилешка кайма
Необходими продукти за картофите:
- 700 г картофи
- 50 мл сметана
- 60 г масло
- 3/4 ч.л. сол
- 1/4 ч.л. черен пипер
- 1 жълтък
За месото:
- 750 г пилешка кайма
- 3 с.л. олио
- 1 глава лук
- 1 морков
- 2 скилидки чесън
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1 с.л. брашно
- 2 с.л. доматено пюре
- 250 мл зеленчуков или пилешки бульон
- 1 с.л. сос уорчестър
- 2 с.л. пресен розмарин
- 1 ч.л. прясна мащерка
- 1 с.л. английска горчица
- 50 г замраезена царевица
- 100 г замразен грах
Начин на приготвяне:
Обелете картофите и ги нарежете на кубчета. Сложете в тенджера със студена подсолена вода и оставете да заври. Намалете котлона и варете 10-15 минути.
Прецедете и върнете в тенджерата. Добавете разтопеното масло, сметаната, сол и черен пипер. Намачкайте добре, докато стане много гладко. Оставете да се охлади леко, сложете жълтъка и разбъркайте.
В голям тиган, подходящ за печене във фурна загрейте олиото и сотирайте нарязаните на кубчета лук и морков за 5-6 минути. Добавете ситно нарязания чесън и каймата, овкусете със сол и черен пипер и гответе 7-8 минути, докато каймата се раздроби на парченца и се запържи леко. Сложете розматина и мащерката и брашното. Гответе 2-3 минути, за да се сготви брашното и налейте бульона. Разбъркайте, добавете доматеното пюре, горчицата и сос уорчестър. Оставете за 4-5 минути на котлона и сложете граха и царевицата.
Свалете съда от котлона , покрийте с картофеното пюре и отгоре сложете няколко парченца масло.
Печете 20-25 минути в предваритлено загрята до 200 градуса фурна.
Охладете за 15-20 минути преди да сервирате.
Можете да приготвите пая и в индивидуални керамични съдове.