Печено пиле, пълнено с пилешки дробчета
Прясно пиле
Продукти:
- 1 пиле Градус, около 1.3 кг
- 40 г меко масло
- 2-3 клонки прясна мащерка
- 2 клонки пресен розмарин
- 2 клонки пресен риган
- 1 ч.л. сол
За плънката:
- 200 г пилешки дробчета Градус
- 1 глава лук
- 100 г ориз
- 150 мл бяло вино
- 1 с.л. едрозърнеста горчица
- 2 с.л. зехтин
- 1 ч.л. сол
За печените дробчета:
- 800 г пилешки дробчета Градус
- 70 г галета
- 70 г разтопено и охладено масло
- 1 с.л. горчица на прах
- 1 ч.л. сушена мащерка
- 1 с.л. сол
За маринования лук:
- 200 мл вода
- 100 мл червен винен оцет
- 1 ч.л. цветен пипер
- 1 с.л. сол
- 1 с.л. захар
- 1 скилидка чесън
- 4 клонки мащерка
Начин на приготвяне:
Започнете с приготвянето на маринования лук. В касерола налейте водата и оцета. Добавете цветния пипер, разполовената скилидка чесън, солта, захарта и листенцата на две клонки мащерка. Кипнете сместа и варете 5 минути, докато солта и захарта се разтопят.
В буркан сложете останалите две клонки мащерка и добавете нарязания на много тънки колелца лук. Залейте с горещата марината. Покрийте с капак и оставете настрана до момента на сервиране. Останалото може да съхранявате в хладилник 2-3 седмици.
Нарежете на ситно розмарина, ригана и мащерката. Добавете ги към мекото масло.
Посолете и разбъркайте добре.
Посолете пилето отвътре. Отделете кожата внимателно и сложете овкусеното масло по гърдите и бутчетата. Намажете с масло и посолете обилно, за да стане кожата хрупкава. Оставете да постои на стайна температура, докато приготвите плънката.
Нарежете дробчетата за плънката на дребни парченца. В тиган загрейте зехтина на средно силен огън и добавете ситно нарязания лук. Гответе 3-4 минути, докато започне да омеква. Посолете и прибавете ориза. Разбъркайте, за да се намасли ориза. Добавете дробчетата и горчицата. Гответе 8-10 минути, като разбърквате често. Налейте 2/3 от виното и оставете плънката на котлона, докато оризът поеме течността. Прехвърлете сместа в купа и оставете да се охлади.
Напълнете пилето, като притискате добре, и завържете краката с памучен конец. Сложете пилето в голяма тава за печене, налейте 100 мл вода и полейте месото със зехтин. Покрийте съда с фолио и печете 1 час в предварително загрята до 200 градуса фурна.
Изсипете дробчетата в плитка тава, полейте с разтопеното масло и разбъркайте. Към галетата добавете горчицата, мащерката и солта. Разбъркайте добре. Поръсете дробчетата и разбъркайте отново, за да полепне галетата от всички страни. Оставете настрана.
Извадете пилето от фурната, махнете фолиото и разпределете дробчетата в тавата.
Печете 40-45 минути. По време на печенето разбъркайте 2-3 пъти, за да се зачервят дробчетата от всички страни.
Сложете пилето в голяма чиния за сервиране. Около него подредете дробчетата и поръсете със ситно нарязан магданоз. Гарнирайте с маринования лук.