Печено пиле с картофи, билки и сметанов сос
Прясно пиле
Продукти:
- 1 пиле Градус около 1,4 кг
- 1 лимон
- Сол на вкус
- 1 ч.л. черен пипер
- ½ ч.л. чесън на прах
- ½ ч.л. пушен пипер
- 5-6 клонки пресен розмарин
- 6 скилидки чесън
- 3 с.л. меко масло
- 280 мл пилешки бульон
- 500-600 г червени картофи
- 280 мл сметана
- 3-4 клонки прясна мащерка
- 100 мл бяло вино
- 3-4 клонки пресен магданоз
Начин на приготвяне:
Извадете пилето от хладилника поне 30 минути, преди да готвите, за да темперира.
Загрейте фурната до 220 градуса.
Сложете пилето в голям съд за печене с капак. Посолете вътрешността и сложете целия лимон, който предварително сте наболи на 2-3 места с остър нож.
Завържете краката с конец и овкусете пилето с чесън на прах, червен пипер и сол и натъркайте добре.
В съда за печене сложете клонките мащерка, целите скилидки чесън и нарязаното на кубчета масло.
Налейте бульона, покрийте с капак и печете 45 минути в предварително загрята до 220 градуса фурна.
Извадете съда от фурната и сложете едро нарязаните картофи, добавете виното и сметаната и разбъркайте. Отново покрийте с капак и печете още 20 минути.
Махнете капака и допечете за още 25 минути, докато пилето стане хрупкаво и златисто.
Сервирайте в дълбока чиния и поръсете със ситно нарязан розмарин.