Пиле по ловджийски

ПРОДУКТ ЗА РЕЦЕПТАТА

Прясно пиле

Рецептата е лесна Рецептата не е трудна Рецептата е трудна
80 минути
6 порции

Продукти:

  • 1,3 кг пилешко месо без кост или 1 цяло пиле Градус около 2 кг
  • 50 мл олио
  • 200 г гъби печурка
  • 50 г сушена манатарка
  • 1 сурова наденица за печене около 400 г
  • 1 глава лук
  • 1 глава чесън
  • връзка магданоз
  • 200 мл бяло вино
  • консерва домати от 600 г
  • 100 г готов доматен сос
  • 1 ч.л. захар
  • Сол и черен пипер

Приготвяне:

Нарежи пилето или месото на сравнително еднакви порции.

Подсуши добре с кухненска хартия и подправи със сол и малко черен пипер.

Покрий със свежо фолио и остави в хладилник за 20 до 30 минути.

Приготви си останалите продукти – почисти лука и нарежи на ситно. Почисти чесъна и също нарежи на ситно, но си отдели 2-3 скилидки от него. Почисти гъбите с мека кърпа или четка. Не ги мий, защото ще се напоят с вода и ги нарежи на ситно. Сушените гъби залей с малко топла вода.

Загрей олиото в тигана (за предпочитане е с дебело дъно).

Оваляй парчетата месо в брашно, изтупай от излишното и сложи да се запечата в тигана, докато се зачерви съвсем леко от всички страни.

Извади в затоплена чиния или тава и покрий с лист фолио.

В същата мазнина постави нарязаната на 6 парчета наденица и отново запечатай за по минута от двете страни. Извади и наденицата при месото и отново покрий с фолиото.

Включи фурната на 180° да загрява.

Отново в същия тиган постави нарязаните лук и чесън. Запържи за 2-3 минути, прибави гъбите и запържи заедно още 3-4 минути.

Прибави виното, доматения сос, пасираните домати и посоли на вкус.

Изчакай да заври, намали степента на котлона и остави да къкри 10-15 мин.

Пасирай отделените 2-3 скилидки чесън и прибави към соса заедно със захарта и ситно нарязания магданоз.

Разбъркай и изсипи внимателно соса при месото, като го разпределиш равномерно така, че месото да остава отгоре, върху соса.

Завий тавата с фолио и постави в загрятата фурна.

Печи така за 30 минути, след които развий фолиото и печи още около 20 минути до зачервяване.

Опитай с вилица дали месото се къса добре и ако е готово, извади тавата от фурната.

Покрий с фолиото и остави да почине за 10 минути, преди да сервираш.

 

Сайтът използва “бисквитки” (cookies) за по-голямо удобство на нашите потребители.

Съгласен съм Научи повече