Пиле с картофи и бира на фурна и пастет от сушени домати

ПРОДУКТ ЗА РЕЦЕПТАТА

Прясно пиле

Рецептата е лесна Рецептата не е трудна Рецептата е трудна
70 минути
6 порции

За пилето с картофи и бира:

  • 1 цяло пиле Градус (1.5-2 кг)
  • 1 кг картофи
  • 1 ч.л. едро смляна морска сол или на вкус
  • 1 ч.л. прясно смлян черен пипер или на вкус
  • 2-3 с.л. зехтин
  • 60 г масло
  • 2-3 стръка свежи билки – мащерка, розмарин, магданоз или босилек + допълнително, за поръсване
  • 200 мл светла бира
  • 200 мл вода

За пастета от сушени домати:

  • 100 г сушени домати, накиснати предварително в зехтин
  • 100 мл зехтин
  • 50 г запечени орехи или предпочитани ядки + допълнително за поръсване
  • 50 г пармезан, настърган
  • 1-2 скилидки чесън
  • 3-4 стръка свеж босилек
  • Сол и пипер на вкус

 

Начин на приготвяне:

Загрей фурната до 220°C и постави скарата в долната трета на фурната.

Измий старателно с четка картофите, ако предпочиташ да ги готвиш с кората, или обели, измий и подсуши върху кухненска хартия.

Подсуши пилето с кухненска хартия и натрий с около 1/2 от зехтина цялото пиле отвън и отвътре и поръси обилно със сол и пипер.

Постави част от билките в кухината на пилето, подпъхни крилата и завържи краката с кухненски конец.

Нарежи част от картофите надлъжно на резени, част - на едри кубчета и част на едри кръгчета.

Подреди картофите в тавата, добави бирата и водата, овкуси със сол и пипер и поръси със останалата част от зехтина.

Постави пилето с гърдите нагоре върху картофите. Поръси и пилето, и картофите с нарязаното на дребни кубчета масло и като при печеното сочно пиле печи около 30 минути, докато кожата на гърдите започне да се запича и оцветява на петна.

Обърни пилето с гърдите надолу, за да се пропие бялото месо със соковете от печенето и да се запази сочно и крехко, полей със соса и печи още 20 минути, докато кожата на гърба стане леко кафява.

Обърни пилето отново с гърдите нагоре, полей със соса от печенето и печи още около 20 минути, докато при пробождане с нож в бутчето потече бистър сок.

Докато пилето с картофи се пече, в блендер или кухненски робот смеси продуктите за пастета от сушени домати, без солта и пипера, и блендирай до хомогенна смес. Подправи със сол и пипер на вкус. Ако пастетът е прекалено гъст, добави още малко зехтин – до желаната консистенция.

Прехвърли готовото пиле върху дъска за рязане и покрий леко с алуминиево фолио да отпочине за кратко, преди да нарежеш на порции.

Ако някои от картофите са се „разварили“ при печенето, пасирай с част от соса в отделна купа до гладко пюре.

Аранжирай според предпочитанията си и поднеси със соса от печенето.

 

Как да превърнеш обикновено ястие в нещо специално? Можеш да откриеш полезни съвети тук:

Сайтът използва “бисквитки” (cookies) за по-голямо удобство на нашите потребители.

Съгласен съм Научи повече