Пиле с ориз и доматен сос
Пресен пилешки бут
Необходими продукти:
- 1 средно голямо пиле
- сол
- брашно за овалване
- 1 консерва белени домати
- 2 глави кромид лук
- 2–3 скилидки чесън
- черен пипер
- 1 ч.л. захар
- 2 дафинови листа
- 250 г ориз
- 1 връзка магданоз
Начин на приготвяне:
Почистете, измийте и разрежете на парчета пилето, осолете, оваляйте в брашно и запържете в тиган със загрято олио. Отделете в чиния със салфетка.
Изсипете консервата с домати в тенджерка с малко загрята мазнина. Добавете нарязания на едро лук, скилидките чесън на филийки. Овкусете с черния пипер, солта, захарта, дафиновите листа и част от магданоза, нарязан на ситно. Най-отгоре поставете парчетата месо и оставете да къкри на слаб огън поне 40 мин, ако се наложи, доливейте по малко вода.
Изчистете, измийте и сварете в малка тенджерка ориза, но внимавайте да не се разкашка. Измийте сварения ориз с вода в гевгир и оставете да се отцеди. Нарежете останалия магданоз и смесете с ориза, посолете и разбъркайте.
Сервирайте в плитка чиния, като от ориза направете топки, по средата поставете парче пиле и залейте с доматения сос.