Пиле с талятели от тиквички
Прясно пилешко филе
Днес на гости ни е кулинарният блогър Food for the soul, който споделя своята рецепта, специално подготвена за Градус.
Вижте я в следващите редове:
Необходими продукти:
- 2 свежи твърди тиквички
- 2 моркова
- 300 г пилешко филе
- 1 глава стар лук
- 4-5 скилидки чесън
- 50 мл бяло вино
- 100 мл пилешки бульон или топла вода
- ½ ч.л. едрозърнеста горчица
- 1 ч.л. песто от босилек
- 50 мл готварска сметана
- сол, черен пипер
- магданоз за поръсване
- 4 с.л. олио
- 30 г масло
- 1 ч.л. сух риган
Начин на приготвяне:
Загряваме в тиган олиото и маслото и добавяме нарязаното на хапки месо, предварително овкусено с черен пипер. Запечатваме добре месото от всички страни и го прехвърляме в топъл съд под капак. В същата мазнина задушаваме дребно нарязаните зеленчуци, като добавяме малко от бульона. Когато зеленчуците са готови и течността се изпари, връщаме месото при тях и заливаме с виното, в което сме разтворили пестото и горчицата. След изпаряване на алкохола, добавяме останалия бульон, сол и сухия риган. Ако течността е малко, добавете още. Оставяме ястието да покъкри на тих огън, като през това време с белачка обелваме твърдата част на тиквичките на ивици като талятели. Не използваме семенната част – нея можем да използваме за супа. Добавяме талятелите от тиквички, разбъркваме няколко пъти и заливаме със сметаната. Бъркаме на слаб огън, като внимаваме сметаната да не заври. Целта е тиквичките да останат леко хрупкави, а не да се сварят, затова готвим не повече от 2-3 мин. Поръсваме с магданоз и поднасяме.