Пилешка супа с булгур и праз
Пресен пилешки бут
Продукти:
- 1 кг пилешко месо (гърди и бутчета)
- 2 моркова
- 1 глава лук
- 3-4 скилидки чесън
- 1 дафинов лист
- 2-3 клонки мащерка
- 2-3 клонки магданоз
- 2.5 л вода
- 10 зърна черен пипер
- 2 ч.л. сол
- 2-3 стръка праз
- 150 г булгур
- сок от 2 лимона
- ситно нарязан магданоз
Начин на приготвяне:
В голяма тенджера налейте водата, сложете пилешкото месо, нарязаните на едро моркови и лук, чесъна нарязaн на филийки и билките завързани с конец за готвене. Сложете черния пипер и солта, кипнете и махнете пяната.
Намалете колтона и варете 30 минути покрито отчасти.
Извадете гърдите в купа и оставете бутчетата за още 10 минути.
Извадете и тях и свалете месото от костите.
Върнете костите в бульона и варете още 30 минути, а месото нарежете на едро.
Прецедете бульона през цедка и прибавете нарязания на колелца праз и булгура. Посолете на вкус и оставете да заври.
Намалете котлона и варете 20 минути, докато зърната булгур се сварят.
Добавете пилешкото месо, разбъркайте и оставете да се затопли за няколко минути.
Добавете ситно нарязания магданоз и лимоновия сок и свалете съда от котлона. Сервирайте супата топла.