Пилешки шишчета сатай с пикантен фъстъчен сос
Прясно пилешко филе
Необходими продукти:
- 600-700 г пилешко филе
За маринатата:
- 50 мл кокосово мляко
- 2 ч.л. рибен сос
- 1 парче джинджифил – 3-4 см
- 4 скилидки чесън
- 1 червено чили
- 1 ч.л. къри
- 1 връзка кориандър
- сок и кора от 1 лайм
- 2 с.л. фъстъчено олио
- 2 ч.л. куркума
- бамбукови шишчета накиснати във вода
- растително олио
За гарниране:
- фъстъци
- листа пресен кориандър
- резени лайм
- сусам
- сварен ориз
За пикантния фъстъчен сос:
- 2 с. л. тайландска червена къри паста
- 150 мл кокосово мляко
- сок от 1 лайм
- 100 г печени белени фъстъци
- 1 с. л. кафява захар
Начин на приготвяне:
Пригответе марината за пилето. В тавичка смесете кокосовото мляко, фъстъченото масло, фъстъченото олио, настъргания джинджифил, рибения сос, куркума и къри, пасирания чесън, ситно нарязаното чили и дръжките и част от листата на връзката кориандър.
Сложете нарязаното на хапки пилешко филе, разбъркайте добре и покрийте съда с фолио. Приберете в хладилник за поне 1 час. Може да оставите и цяла нощ.
Извадете пилето да се затопли за 30 минути преди да го готвите.
Нанижете месото на шишчетата и печете в предварително загрят и добре намаслен грил тиган 8-10 минути, като обръщате месото от всички страни.
Сервирайте пилешките шишчета с пикантен фъстъчен сос. Гарнирайте с нарязани фъстъци, листа от кориандър и резени лайм, и сварен ориз.
Пикантен фъстъчен сос:
В касерола смесете тайландска къри паста, кокосово мляко, лимонов сок, нарязаните на дребно фъстъци и захарта.
Разбъркайте, за да се смесят добре и сложете на средно силен огън. Оставете да кипне, намалете котлона и гответе 4-5 минути, докато сосът леко се сгъсти.