Пилешко терияки с басмати ориз

Назад
ПРОДУКТ ЗА РЕЦЕПТАТА

Пресен пилешки бут

Рецептата е лесна Рецептата не е трудна Рецептата е трудна
30 минути
4 порции

Хранителни стойности

icon

Калории

559

icon

Протеини

34 г

icon

Мазнини

26 г

icon

Въглехидрати

45 г

icon

Фибри

2 г

Приблизителни стойности, базирани на една порция.

Необходими продукти:

  • 500 г обезкостени пилешки бутчета
  • 3 с.л. олио

За сос терияки:

  • 50 мл соев сос
  • 150 мл вода
  • 50 мл саке
  • 50 мл мирин
  • 2 с.л. захар
  • 1/2 глава лук - настърган
  • 2 с.л. настърган джинджифил 
  • 2 с.л. сусам

За ориз басмати:

  • 150 г ориз басмати
  • 1 ч.л. сол

Начин на приготвяне:

Сварете пилето в подсолена вода, охладете и нарежете на кубчета.

Запазете полученият бульон. 

В голям тиган загрейте 3 с.л. олио и запържете нарязаните на кубчета лук, морков, картофи и целина за около 10-12 минути. Посолете и бъркайте често, докато зеленчуците омекнат добре. 

Подправете с черен пипер, още малко сол и  сушените билки. Разбъркайте и сложете пилешкото месо и граха. 

Сложете останалото олио, прибавете брашното, разбъркайте добре и гответе около 2 минути, за да се запържи. Налейте бульона, разбъркайте и оставете на котлона, докато  течността се поеме от брашното. Прехвърлете в купа, охладете до стайна температура и  сложете в хладилник за поне 2 часа. 

 

Пригответе тестото за пайовете. В блендер сложете брашното, солта, ригана и нарязаното на кубчета студено масло. Разбъркайте, докато сместа стане на трохи и започнете да наливате от водата, в която сте сложили няколко кубчета лед. 

Бъркайте, докато сместа се оформи на топка и извадете полученото тесто на плота.

Много бързо омесете, разделете на две, оформете като диск и завийте във фолио за свежо съхранение. Приберете на студено за час. 

Разточете тестото на кора с дебелина около 3-4 мм. Изрежете дискове с диаметър 15 сантиметра. Тестото с което не работите дръжте в хладилника. 

 

Във всяко кръгче тесто сложете по 2-3 с.л. от плънката и прегънете на две. Прилепете крайчетата и с пръсти защипете ръбовете. Намажете пайовете с разбитото яйце и с остър нож направете отгоре 2-3 разреза.

Сложете пайовете в покрита с хартия тава и печете около 25 минути в предварителено загрята до 200 градуса фурна, докато станат златисти и хрупкави. 

Охладете върху решетка за 10 минути и поднесете.

Сайтът използва “бисквитки” (cookies) за по-голямо удобство на нашите потребители.

Съгласен съм Научи повече