Ризото с пиле и гриловани аспержи

ПРОДУКТ ЗА РЕЦЕПТАТА

Пресни пилешки крила

Рецептата е лесна Рецептата не е трудна Рецептата е трудна
30 минути
6 порции

Продукти за бульона:

  • Гръбнака и крилата от пилето от първата рецепта
  • 2 л вода
  • 1 морков
  • 1 стрък целина
  • 1 глава лук
  • 2-3 клонки прясна мащерка
  • 1 дафинов лист
  • 1 скилидка чесън
  • 4-5 зърна черен пипер

За ризотото:

  • 150 г сготвено пилешко месо
  • 350 г ориз Арборио
  • 1 връзка аспержи
  • 140 мл бяло вино
  • горещ пилешки бульон
  • 3 с.л. зехтин
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • Кора от 1 лимон
  • 40 г масло
  • 40 г пармезан
  • Сол на вкус
  • Черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Пригответе бульон от изброените продукти, като варите 20 минути.
Отчупете долната, твърда част на аспержите и обелете част от стъблото.
Настържете пармезана и оставете настрана.
Загрейте грил плоча и гответе аспержите 8 минути, като обръщате често.
Загрейте тенджера на средно висока температура, налейте зехтина и добавете лука, нарязан на ситно.
Гответе, като бъркате често 5 минути, докато лукът омекне. Добавете ориза и гответе 2 минути при непрекъснато бъркане, докато стане прозрачен.
Сложете ситно нарязания чесън и налейте виното.
Оставете за 2-3 минути да се изпари алкохолът, като разбърквате и започнете да наливате от бульона.
Намалете котлона, настройте таймера на 18 минути и гответе при непрекъснато бъркане, като наливате бульон, след като ориза е попил цялата течност в тенджерата.
Пет минути преди края добавете накъсаното пилешко месо и разбъркайте. Прибавете нарязаните на колелца стъбла аспержи и маслото. Разбъркайте и сложете 2/3 от настърганият пармезан.
Свалете съда от котлона и сервирайте.
Всяка порция поръсете с лимонова кора, добавете връхчета аспержи и поръсете с пармезан. За финал полейте с малко зехтин.