Ризото с пиле и гриловани аспержи
Седмично меню
Пресни пилешки крила
Продукти за бульона:
- Гръбнака и крилата от пилето от първата рецепта
- 2 л вода
- 1 морков
- 1 стрък целина
- 1 глава лук
- 2-3 клонки прясна мащерка
- 1 дафинов лист
- 1 скилидка чесън
- 4-5 зърна черен пипер
За ризотото:
- 150 г сготвено пилешко месо
- 350 г ориз Арборио
- 1 връзка аспержи
- 140 мл бяло вино
- горещ пилешки бульон
- 3 с.л. зехтин
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- Кора от 1 лимон
- 40 г масло
- 40 г пармезан
- Сол на вкус
- Черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Пригответе бульон от изброените продукти, като варите 20 минути.
Отчупете долната, твърда част на аспержите и обелете част от стъблото.
Настържете пармезана и оставете настрана.
Загрейте грил плоча и гответе аспержите 8 минути, като обръщате често.
Загрейте тенджера на средно висока температура, налейте зехтина и добавете лука, нарязан на ситно.
Гответе, като бъркате често 5 минути, докато лукът омекне. Добавете ориза и гответе 2 минути при непрекъснато бъркане, докато стане прозрачен.
Сложете ситно нарязания чесън и налейте виното.
Оставете за 2-3 минути да се изпари алкохолът, като разбърквате и започнете да наливате от бульона.
Намалете котлона, настройте таймера на 18 минути и гответе при непрекъснато бъркане, като наливате бульон, след като ориза е попил цялата течност в тенджерата.
Пет минути преди края добавете накъсаното пилешко месо и разбъркайте. Прибавете нарязаните на колелца стъбла аспержи и маслото. Разбъркайте и сложете 2/3 от настърганият пармезан.
Свалете съда от котлона и сервирайте.
Всяка порция поръсете с лимонова кора, добавете връхчета аспержи и поръсете с пармезан. За финал полейте с малко зехтин.