Виетнамска салата с пиле и зеле
Прясно пилешко филе
Продукти:
- 500 г пилешки гърди
- За мариноване:
- 2 скилидки чесън
- Сок от 1 лайм
- 3 с.л. олио
- 1 с.л. настърган джинджифил
- 1 ч.л. сол
За дресинга:
- 1 зелена люта чушка
- 2 скилидки чесън
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. кафява захар
- 2 с.л. рибен сос
- 3 с.л. японски оризов оцет
За колслото:
- ½ глава червен лук
- 3-4 с.л. оцет
- 400 г зеле, нарязано на тънки ивици
- 1 голям морков, нарязан на тънки пръчици
- 2-3 клонки прясна мента
- 2-3 клонки пресен кориандър
- 2 стръка пресен лук
- 50 г пържен фъстък
Начин на приготвяне:
Изцедете сока на лайма в купичка, добавете пасирания чесън, джинджифила, олиото и солта и разбъркайте добре.
Разрежете пилешките гърди на две, за да получите 4 тънки парчета. Залейте месото с маринатата и оставете за 20 минути.
Нарежете почистения лук на тънки филийки, сложете в купичка и залейте с оцета. Разбъркайте и оставете да се маринова, докато приготвите останалите компоненти.
Нарежете зелето на тънки ивици, сложете в подходяща чиния. Добавете нарязания на тънки пръчици морков и едро нарязания пресен лук.
Сложете маринованото пилешко в намаслена тава за печене и изпечете за 18-20 минути в предварително загрята до 220 градуса фурна.
Пригответе дресинга, като в хаван намачкате на паста лютата чушка и чесъна със солта и захарта. Прехвърлете в купичка и добавете рибния сос и оризовия оцет. Разбъркайте и оставете настрана.
Извадете пилешкото от фурната и нарежете на ивици. Поставете ги върху зеленчуците, полейте с дресинга, отгоре поставете маринования лук, фъстъци, листа мента и пресен кориандър.
Поръсете със сол на люспи и сервирайте.