За нас

Градус е най-големият производител на птиче месо в България. Фирмата е основана през 1992 г. от братята Лука и Иван Ангелови. И вече повече от 25 години присъства със своите продукти на всяка българска трапеза.

1992

Компанията е основана от братята Иван и Лука Ангелови

2001

Откриване на фуражния завод

2005

Стартиране на първата люпилня

2006

Заводът за преработка на пилешко месо стартира своята дейност

2006

Градус е обявен за инвеститор на годината

2013

Начало на инвестиционния проект Аз ям!

2015

Градус получава отличието Супербранд

2016

Градус представя на пазара марката Аз ям!

2018

Градус печели отличието Best Buy

2018

Градус АД дебютира на БФБ през 2018, осъществявайки най-голямото първично публично предлагане за десетилетието.

2019

Градус с награда за най-голям принос на капиталовия пазар.

Ние от Градус имаме отговорност към своите клиенти, винаги да им предлагаме качествена продукция. Това е възможно благодарение на това, че продуктите ни се произвеждат в затворен цикъл. Какво означава това? Фирмата притежава собствени: фуражен завод, люпилня, ферми за родителски стада, ферми за угояване на бройлери и предприятие за преработка на птиче месо. Само по този начин можем да сме сигурни, че на всеки един етап високите стандарти на Градус се спазват безкомпромисно, а до нашите клиенти стигат качествени и свежи продукти.

Затворен цикъл

Затворен цикъл

Фуражен завод

Фуражният завод е първото звено от затворения цикъл на производство на Градус и най-големият производител на фураж в България. Предназначението му е да осигурява голяма част от фуражните смески, необходими за следващите етапи от цикъла. Годишният капацитет на завода възлиза на над 60 000 т фураж (дневният капацитет е 300 т фураж). В него са заети над 60 работещи. Разполага с модерна технология за обезпаразитяване на фуража и за прецизно грамиране. През 2017 г. в различните звена от цикъла на производство на продукти от птиче месо са потребени 75 000 т зърно – собствено производство.

Затворен цикъл

Ферми за родителски стада

Цикълът на отглеждане и на угояване на едно родителско стадо отнема между 60 и 65 седмици, като за времето на продуктивния период, който настъпва от 23-та до 56-та седмица, оборотът на стадата достига над 9000000 разплодни яйца месечно. Фермите разполагат с компютърно управлявана система за цялостен контрол на микроклимата – вентилация, охлаждане и отопление чрез природен газ. В тях са интегрирани модерна конвейрна система за отвеждане на яйцата и автоматични гнезда. През 2017 г. извън групата на Градус са продадени 86 241 440 разплодни яйца.

Затворен цикъл

Люпилня

Еднодневните пилета на Градус са с 2 г по-тежки и с 5 мм по-дълги от излюпените в други съоръжения, благодарение на технологията за контрол на температурата на ембрионите. Люпилните осигуряват по-голям потенциал за крайния продукт, което се цени високо от потребителите в бранша. Годишният им капацитет е 50 млн. еднодневни пилета.

Затворен цикъл

Ферми за угояване на стада

С общо над 180 халета и 165 000 кв. м обща РЗП, фермите за угояване на стада произвеждат годишно близо 25 млн. бройлери. За период от близо 40 дни бройлерите наддават теглото си пет пъти и са с гарантирано от компютърната система за наблюдение на микроклимата качество.

Затворен цикъл

Предприятие за обработка на пилешко месо

Кланицата на Градус се намира в Стара Загора и е с годишен капацитет на готовата продукция – пилешко месо, разфасовки, колбаси, полуфабрикати и деликатеси – 30 000 тона. Кланицата е сертифицирана по IFS 6:2014, ISO 22000:2005, ISO 9001:2015. Най-голяма на Балканите и една от най-големите в Еропа, кланицата разчита на автоматизирани процеси, намаляващи до минумум влиянието на човешкия фактор. Автоматизирано е и обезкостяването на птиче месо, като в това отношение кланицата на Градус е единствена в България. Системата гарантира, че птиците с влошено качество ще бъдат пренасочени за преработка, а като цели птици ще бъдат предлагани единствено качествени продукти.

Затворен цикъл

Транспорт и дистрибуция

Градус притежава богат автомобилен парк, който позволява бързо и безопасно предвижване на пилетата и готовата продукция до търговската мрежа. Сред транспортните средства, с които разполагаме, са 4 специализирани камиона за превоз на еднодневни пилета и 5 такива за превоз на възрастни пилета. Разбира се, различни по спецификация са камионите за транспортиране на охладени и замразени стоки и те са 11 броя. Два са товарните автомобили за превоз на зърно и 8 за превоз на фураж. Средствата за превозване на течни товари са 3, а тези с общо предназначение са 6 броя. Логистичната система на Градус е добре развита и осигурява покритие на територията на цялата страна, разпределено по транспортни канали, тръгващи от Стара Загора и свързващи я със София, Варна, Бургас, Пловдив-Димитровград-Хасково-Кърджали-Смолян, Плевен-Русе-Велико Търново, Перник-Кюстендил-Благоевград, Враца-Монтана-Видин. Дистрибуционните канали на Градус са моделирани според нуждите на пазара и камионите на фирмата се движат през цялата седмица. По този начин Градус осигурява на своите клиенти винаги пресен продукт – нашето естествено вкусно пиле.

Безспорно популярна и обичана марка, Градус присъства вече над 25 години на българската трапеза. Допитване, направено от водеща фирма за пазарни проучвания, показва, че продукти на фирмата присъстват в 95% от домакинствата в България, 99,8% асоциират пиле с Градус, а 50,3% от потребителите я посочват за любима в тази категория.

През 2015 г. марката ГРАДУС бе избрана за Супербранд в категорията Месни храни, в резултат на независимото проучване на потребителския сегмент на българския пазар, осъществено от международната организация Superbrands с партньорството на водещия институт за маркетингови проучвания GfK Bulgaria. Оценката на марките става както от независимо жури, така и чрез националния вот на потребителите в интернет.

През 2017 г. при направено проучване от швейцарския институт ICERTIAS сред потребителите в България, фирма ГРАДУС е посочена на първо място в категорията прясно опаковано месо и марката е отличена с наградата Best Buy. Потребителите е трябвало да отговорят на следния въпрос: Посочете производител или доставчик на ПРЯСНО ОПАКОВАНО МЕСО, който според личния Ви опит и мнение или тези на Вашите близки, предага най-доброто съотношение цена - качество на българския пазар.

Сертификати

Сайтът използва “бисквитки” (cookies) за по-голямо удобство на нашите потребители.

Съгласен съм Научи повече