Днес на гости ни е кулинарният блогър Храна за мойте канибали, който споделя своите съвети и насоки в статия, специално подготвена за Градус.
Вижте ги в следващите редове:
Януари е наситен с празници, а в празничните дни не трябва да губим времето си в кухнята. Пилешкото месо е подходящо за такива дни – готви се бързо, леко е, имайки предвид по-голямото количество храна, което хапваме в такива дни :) Може да бъде както красиво поднесено печено пиле, така и по-финия вариант на пилешката пържола с гарнитура – пилешко руло. С него можеш да нагостиш повече хора, а с плънката можеш да импровизираш по свой вкус. Човек се храни първо с очите, затова е добре, когато сервираш парчетата руло, палитрата от цветове в чинията да привлича вниманието. Пилешкото руло е сочно, крехко, вкусно и с фина хрупкава кожа. Не се притеснявай да го приготвиш за своите гости – дори да си начинаещ в кухнята, ще ти споделя моите хитринки, за да ти помогна да изненадаш близките си хора.
Рулото можеш да направиш от цяло пиле, но ще трябва да го обезкостиш. За целта отдели гърдите заедно с кожата на пилето, а останалата част използвай за фрикасе или супа. Обезкостяването не е толкова трудно, но ако не си уверен, че ще се справиш – купи си пържоли от бут с кожа. Градус са помислили и за начинаещите кулинари и можем да се възползваме от различните им продукти. Можеш да приготвиш рулото и от пилешко филе, но тогава ще трябва да го покриеш с фини резени бекон, за да не съхне. А кожата на пилето покрива цялото руло по време на печенето и запазва месото сочно. Сигурно обичаш и хрупкавата печена кожа? Ако това не е така, изпечи рулото с нея, а после внимателно я отстрани. Така тя ще предпази месото от изсъхване във фурната.
Ако избереш пържоли от бутче, приготви си повече – следвай максимата, че докато не остане, не стига. Продуктите в рецептата са за 8 порции (като за празник и гости) и е добре да имаш повече приготвено месо.
Пак напомням, че пилешкото месо не се мие. Подсуши го с кухненска хартия, внимателно отдели кожата и я запази. Застели голяма дъска с фолио за свежо съхранение. Постави месото на фолиото, а върху него сложи още един лист. Начукай внимателно пържолите – много е важно да се изтънят, но не до прозрачност, а да станат с еднаква дебелина. Така месото се изпича равномерно. При начукване на месото винаги поставяй 1-2 пласта фолио за свежо съхранение или найлонов плик върху него. Освен че няма да цапаш наоколо, фолиото ще предпази месото от грубите зъби на чукчето, което само ще го изтъни и няма да го накъса.
Не се притеснявай, ако кожата не може да покрие добре цялото месо – важно е 2/3 от правоъгълника с пържоли да бъде покрит. Тук е моментът, в който трябва да обърнеш пържолите заедно, за да остане кожата отдолу. Ще го направиш много лесно, ако използваш още една дъска, с която да ги обърнеш. След обръщането трябва пак да ги подправиш със сол, пипер и горчица. Горчицата придава специфичен, приятен и лееееко тръпчив вкус на месото. Ако не обичаш горчица, пропусни тази стъпка. Не забравяй, че можеш да импровизираш и е хубаво да го правиш – така във всяка рецепта ще има твой почерк :) и със сигурност ще бъде по твой вкус.
Сега трябва да поставиш плънката и да завиеш на руло. Когато приготвяш тази рецепта, е добре да започнеш от плънката – така няма да се налага да оставяш месото на стайна температура, докато я приготвяш, защото за нея ти трябват около 40 мин – подготвяне, рязане на продуктите и готвене. Когато поставяш плънката, имай предвид, че в единия край на оформения правоъгълник/квадрат не трябва да има плънка – докато завиваш рулото, тя запълва и тази част. Ако сложиш плънка и в края, тя ще излезе от месото.
Завиването на месото на руло е най-сложната работа в цялата рецепта. За да го направиш по-лесно, повдигни фолиото с месото, като го хванеш от близката до теб страна и завиеш напред. Не забравяй да стягаш, докато завиваш. Така трябва да получиш един голям, завит бонбон - стегни фолиото в двата края на рулото, за да не се развива и го прибери в хладилник за час. Това са моментите, в които трябва да внимаваш най-много.
След като извадиш рулото от хладилника, постави го отново на дъската и развий фолиото, като го поставиш със съединената част нагоре. Тук можеш да захванеш с клечки за зъби, но така е доста пипкаво, затова просто си приготви дебели памучни конци и завържи месното руло – нарежи конците с дължина по 25 см и ги постави през 3-4 см по цялата дължина. Когато отново обърнеш рулото с помощта на фолиото, конците и съединената част ще са останали отдолу, а отгоре ще бъде гладката част с кожата. Внимателно хвани двата края на всяко парче конец и ги завържи отгоре, но не забравяй и малко да ги стегнеш.
Пилешкото месо се съчетава много добре с бяло вино по време на печене. Използвай хубаво вино - избери такова, каквото ще пиеш, докато се наслаждаваш на рулото. Хубавото месо се готви с хубаво вино. Ако от него ще похапват деца – не се притеснявай, алкохолът се изпарява по време на готвенето, но винаги можеш да го разредиш с малко вода. Преди или по време на печенето намажи рулото с масло. То ще придаде чудесен загар и аромат. Маслото се размазва лесно, ако е студено – така че го извади в последния момент от хладилника и постави парченца на няколко места върху рулото, които лесно ще размажеш по повърхността му с широк нож. В края на печенето, когато развиеш фолиото, ще трябва да намажеш още веднъж, за да остане аромата на масло в готовото руло – маслото никога не е в повече, но за да не прекалиш, използвай само една лъжица.
Загрей предварително фурната. Така ще спестиш време и рулото ще започне да се готви по-бързо. Не печи на силни градуси – пилешкото месо е нежно и няма значение дали ще печеш на 160о или на 250о, защото времето за приготвяне ще бъде едно и също. Избирайки по-високи градуси, рискуваш да го изсушиш или прегориш.
Когато рулото е изпечено, не забравяй да го оставиш 10 мин да почине, завито във фолиото, преди да нарежеш – соковете на месото ще се разпределят равномерно по него. Пробвай дали е готово месото, като забодеш в него дървено шишче, за да пусне течност – ако тя е бистра, значи е готово. Ако има червеникав оттенък – не е допечено (което не е добре за пилешкото месо) и ще трябва да го върнеш обратно във фурната. Посоченото време за печене е достатъчно за пържоли с дебелина 1, 5 см. Извади готовото руло на дъска и винаги ползвай два прибора, за да го хванеш в двата края – така ще го нарежеш много по-лесно, вместо в тавата. При рязането непременно използвай остър нож и натискай – с колкото по-малко движения работиш, толкова по-равномерни ще бъдат парчетата месо.
За гарнитура използвай свежи зеленчуци – домати, зеле, чушки, моркови, цвекло. Освен че цветово ще разнообразят чинията, те си подхождат идеално с печеното месо.
Рецептата за пилешко руло с пъстра плънка можете да видите тук.