Пилешко със сос моле
Пресен пилешки горен бут
Необходими продукти:
- 3 с.л. олио
- 4 горни пилешки бутчета
- 2 глави лук
- 3 червени люти чушки
- 3 скилидки чесън
- 2 с.л. сусам
- 1 с. л. пушен червен пипер
- 1 ч.л. кимион
- 1 с. л. смлян кориандър
- 400 г домати от консерва кубчета
- 1 чаша пилешки бульон
- 80 г черен шоколад
- 3-4 с.л. кафява захар
- 3-4 клонки пресен кориандър
- 1 ч.л. сол
- ½ ч.л. черен пипер
- сварен ориз за гарнитура
- лайм за гарниране
- сусам за поръсване
Начин на приготвяне:
Загрейте олиото в чугунен тиган или не много дълбока тенджера. Подправете пилето със сол и черен пипер изпържете на 2 пъти за по 6-7 минути, докато се зачерви и извадете в чиния.
Изхвърлете по-голямата част от мазнината, а останалата загрейте отново до сгорещяване. Запържете нарязаният на кубчета лук, лютия пипер, чесъна и сусама за 10 минути.
Добавете червен пипер, кимион и кориандър и гответе около 2 минути, за да освободят подправките аромата си. Добавете доматите и бульона и пасирайте до гладкост.
Върнете пилето в съда и печете 25-30 минути, в предварително загрята до 200 градуса фурна, или докато пилето е напълно сготвено.
Извадете пилето в чиния, а към соса в тенджерата добавете шоколада и захарта и бъркайте, докато се разтопят. Подправете с още сол и пипер, ако има нужда.
Поднесете с бял ориз, пресен кориандър и сусам