Мини пайове с пилешко и зеленчуци
Прясно пилешко филе
Необходими продукти:
- 500 г обезкостени пилешки бутчета
- 6 с.л. олио
- 2 стръка целина
- 1 голям морков
- 1 голяма главa лук
- 200 г картофи
- 200 г замразен грах
- 1 ч.л. сушена мащерка
- 1 ч.л. сушен риган
- 1 ч.л. сол
- 1 с.л. брашно
- около 150 мл бульон
За тестото:
- 600 г брашно
- 1/2 ч. л. сол
- 300 г студено масло
- с.л. сушен риган
- 120-180 мл ледено студена вода
За намазване:
- 1 яйце
- 1 с.л. вода
Начин на приготвяне:
Сварете пилето в подсолена вода, охладете и нарежете на кубчета.
Запазете полученият бульон.
В голям тиган загрейте 3 с.л. олио и запържете нарязаните на кубчета лук, морков, картофи и целина за около 10-12 минути. Посолете и бъркайте често, докато зеленчуците омекнат добре.
Подправете с черен пипер, още малко сол и сушените билки. Разбъркайте и сложете пилешкото месо и граха.
Сложете останалото олио, прибавете брашното, разбъркайте добре и гответе около 2 минути, за да се запържи. Налейте бульона, разбъркайте и оставете на котлона, докато течността се поеме от брашното. Прехвърлете в купа, охладете до стайна температура и сложете в хладилник за поне 2 часа.
Пригответе тестото за пайовете. В блендер сложете брашното, солта, ригана и нарязаното на кубчета студено масло. Разбъркайте, докато сместа стане на трохи и започнете да наливате от водата, в която сте сложили няколко кубчета лед.
Бъркайте, докато сместа се оформи на топка и извадете полученото тесто на плота.
Много бързо омесете, разделете на две, оформете като диск и завийте във фолио за свежо съхранение. Приберете на студено за час.
Разточете тестото на кора с дебелина около 3-4 мм. Изрежете дискове с диаметър 15 сантиметра. Тестото с което не работите дръжте в хладилника.
Във всяко кръгче тесто сложете по 2-3 с.л. от плънката и прегънете на две. Прилепете крайчетата и с пръсти защипете ръбовете. Намажете пайовете с разбитото яйце и с остър нож направете отгоре 2-3 разреза.
Сложете пайовете в покрита с хартия тава и печете около 25 минути в предварителено загрята до 200 градуса фурна, докато станат златисти и хрупкави.
Охладете върху решетка за 10 минути и поднесете.