Салата с пиле, моркови и кус кус
Прясно пилешко филе
Продукти:
- 600 г пилешки гърди Градус
- 240 г кус кус
- 375 мл пилешки бульон
- 3 моркова
- 150 г печени бадеми
- 80 г сушени боровинки
- 2 с.л. маково семе
- Сол
- 2 с.л. зехтин
- 1 ч.л. рас ел ханут
- 1 с.л. лимонова кора
- 1 връзка пресен кориандър
За портокаловия дресинг:
- 3 с.л. зехтин
- Сок от 1 портокал
- 1 скилидка чесън
- 1 ч.л. дижонска горчица
Начин на приготвяне:
В купичка сложете рас ал ханут, лимоновата кора, зехтина и смесете добре.
Излейте сместа върху пилешките гърди и разбъркайте, за да се покрият от всички страни.
Прехвърлете пилешкото в тава и печете 15 минути в предварително загрята до 220 градуса фурна. Извадете готовото пиле от фурната и оставете да се охлади.
Докато пилето се пече, пригответе кус куса. Сложете го в купа, посолете, залейте с горещия пилешки бульон, покрийте с фолио или капак и оставете за 5 минути.
Пригответе портокаловия дресинг. В купичка сложете пасирания чесън, горчицата, зехтина и разбийте до получаването на емулсия.
Прибавете портокаловия сок, разбъркайте и оставете настрана.
С белачка за зеленчуци нарежете почистените моркови на тънки ленти и отделете в купа.
Нарежете бадемите на едро, а охладеното пиле на филийки.
С вилица разбъркайте кус куса, за да се отделят зрънцата едно от друго и прехвърлете в голяма купа.
Добавете морковите, сушените боровинки, маковото семе, половината от нарязаните бадеми и дресинга. Разбъркайте добре салатата и отгоре поставете нарязаните пилешки гърди, листа кориандър и останалите бадеми.