Пастет от пилешки дробчета с карамелизиран лук
Пресни пилешки дробчета
Пилешки дробчета
Необходими продукти:
- 3 с.л. зехтин
- 1 с.л. масло
- 2-3 големи глави червен лук
- 1 ½ ч.л. сол
- ¼ ч.л. черен пипер
- 1 с.л. кафява захар
- 3-4 с.л. коняк
За пилешките дробчета:
- 3 с.л. зехтин
- 3 филета от аншоа,
- 2 с. л. каперси
- 2 скилидки чесън, пасирани
- 1 кг пилешки дробчета
- 220 мл бяло вино
- 2 ч.л. сол
- ½ ч.л. черен пипер
-
1 багета, нарязана на филийки
Начин на приготвяне:
Загрейте голям тиган, сложете зехтина и маслото и нарязаният на филийки с дебелина 3-4 мм лук.
Посолете, покрийте съда с капак или фолио, намaлете котлона и гответе 15 минути, като разбъркате 2-3 пъти.
Махнете капака, добавете захарта и черният пипер, разбъркайте и налейте коняка. Намалете котлона на ниска степен и гответе още 20 минути, като разбърквате често.
Охладете, сложете в буркан или кутия с капак и приберете в хладилника.
Загрейте голям тиган с незалепващо покритие и сложете зехтина, аншоата, каперсите и пасираният чесън.
Гответе на средно висока температура, докато всичко се запържи, а аншоата се стопи, коло 3-4 минути.
Добавете почистените, измити и отделени едно от друго пилешки дробчета, увеличете температурата и гответе 4-5 минути, колкото да променят цвета си. Налейте виното и оставете на котлона още 5-6 минути, докато виното се изпари наполовина. Трябва да остане достатъчно течност.
Подправете със сол и черен пипер, свалете съда от котлона, оставете да се охлади за 5-6 минути и прехвърлете в блендер. Пасирайте до гладкост. поднесете върху запечени филийки, като на всяка отгоре сложите от карамелизираният лук.