Цитрусово пиле с кускус

Назад
Видео
ПРОДУКТ ЗА РЕЦЕПТАТА

Прясно пилешко филе

Рецептата е лесна Рецептата не е трудна Рецептата е трудна
30 минути
4 порции

Необходими продукти: 

 

За маринованото пиле:

  • 4 пилешки филета 
  • 2 ч.л. кимион
  • 2 ч.л. куркума
  • 2 ч.л. червен пипер
  • 2 ч.л. лют червен пипер (по избор) 
  • 2 ч.л. млян кориандър 
  • 1 с.л. зехтин 
  • 2 скилидки чесън

 

За кускуса: 

  • 1 чаша кускус 
  • 1 ч.л. кимион 
  • 1 ч.л. червен пипер 
  • 1 портокал 
  • Мента 
  • 30 г орехи 
  • Зехтин 
  • Лимон 
  • Сол 

 

За млечния сос: 

  • 200 г кисело мляко
  • 1 с.л. тахан 
  • 1 скилидка чесън 
  • Лимон 
  • Зехтин

 

Начин на приготвяне:

Направете маринатата за пилето, като смесите горепосочените подправки със зехтина. След това изсипете сместа върху пилето и разбъркайте много добре, докато всяко едно филе е покрито с подправки. Оставете настрана на стайна температура за 30-60 минути, за да поеме всички аромати.

Междувременно пригответе кускуса, като в голяма купа добавите към него зехтина, подправките, един стрък прясна мента и кората на един портокал. Разбъркайте добре и залейте кускуса със същото количество вряла вода. Похлупете съда с капак или чиния и оставете да поеме водата за около 5-10 минути. 

За соса смесете в една по-малка купа киселото мляко, тахана, ситно нарязания чесън, зехтина, малко лимон и сол. Разбъркайте добре до получаването на гладка консистенция. 

След като пилето вече е постояло в марината, е време да се грилова. Поставете го в добре загрят тиган и печете около 4-5 минути на страна. За да сте сигурни, че е готово, разрежете и проверете дали вътрешността още не розовее. 

През това време доовкусете кускуса, като добавите още зехтин, сока на портокала, половин лимон, останалата мента и ситно нарязаните орехи.

След като всичко вече е готово, е време да развихрите въображението си. Подредете чинията артистично и за финален щрих поръсете с още портокалова кора и щипка любов. 

Сайтът използва “бисквитки” (cookies) за по-голямо удобство на нашите потребители.

Съгласен съм Научи повече