Паниран пилешки шницел с гъбен сос и картофено пюре
Пресен пилешки бут
Необходими продукти:
- 4 парчета пилешко филе
- 1 ч.л. сол
- ½ ч.л. черен пипер
- олио за пържене
За паниране:
- 3 големи яйца
- 80 г брашно
- 100 г галета панко
- сол
- черен пипер
За картофеното пюре:
- 550 г картофи
- 100 мл сметана или прясно мляко
- 50 г масло
- 1 ч.л. сол
- ¼ ч.л. черен пипер
За гъбения сос:
- 250 г гъби
- 40 г масло
- 2 с.л. зехтин
- 1/2 глава лук
- 1 скилидка чесън
- 70 мл бяло вино
- 4-5 клонки прясна мащерка
- ½ сол
- ¼ ч.л. черен пипер
Начин на приготвяне:
Сложете пилешкото филе между 2 листа фолио за свежо съхранение и начукайте с гладката страна на чук за месо. Шницелите трябва да са дебели около 4-5 мм.
Поръсете със сол и черен пипер.
В 3 чинии сложете яйцата, брашното и галетата. Подправете с малко сол и черен пипер.
Панирайте всеки шницел в брашното, яйцата и галетата.
Поставете върху решетка и оставете за 10 минути.
Загрейте олио в голям тиган. Изпържете шницелите за по 3-4 минути от всяка страна. Извадете върху решетка.
За гъбения сос загрейте половината масло и зехтина в широк тиган. пържете нарязаните на филийки гъби и мащерката за 6-7 минути.
Добавете ситно нарязаните лук и чесън, разбъркайте и след минута налейте виното.
Оставете да се готви 4-5 минути, подправете със сол и черен пипер, добавете останалото масло и след като се разтопи, свалете съда от котлона.
Сварете добре нарязаните на едро картофи в подсолена вода. Намачкайте и добавете мекото масло и затоплената сметана.
Сервирайте шницелите с картофено пюре, гъбения сос и чипс от салвия.
За чипса от салвия в малък тиган загрейте 1 с.л. зехтин и запържете за около минута листа прясна салвия, като обръщате често, за да не се препържат