Пиле с тиква и булгур
Продукти за пилето:
- 1 пиле Градус около 1.4 кг
- 30 г меко масло
- 1 ч.л. кайенски пипер
- 3 клонки прясна мащерка
- Кора от 1 лимон
- Сол на вкус
- Семена нар за украса
За тиквата с булгур:
- 150 г сварен булгур
- 600 г почистена тиква
- 2 с.л. листа прясна мащерка
- 2 с.л. листа пресен магданоз
- Кора от 2 лимона
- 2 скилидки чесън
- 50 г масло
- 3 с.л. олио Бисер
- 5-6 клонки мащерка
Начин на приготвяне:
Оставете пилето за около час на стайна температура.
Нарежете тиквата на еднакви по големина парчета и я сложете в широк съд за печене.
Полейте с олиото, посолете и подправете с черен пипер. Добавете клонките мащерка, покрийте с капак и печете 30 минути в предварително загрята до 220 градуса фурна.
В купичка смесете мекото масло, пипера, лимоновата кора и листенца мащерка. Посолете, подправете с черен пипер и разбъркайте добре.
Отделете гръбнака на пилето и разтворете на пеперуда. Намажете с овкусеното масло под кожата и посолете от всички страни.
Сложете в тава, полейте с олио и печете 45 минути в предварително загрята до 220 градуса фурна.
Извадете тиквата от фурната и към нея добавете булгура, нарязаните магданоз и мащерка, лимоновата кора и маслото и разбъркайте добре.
Върнете във фурната за още 30 минути, без да покривате с капак.
Сервирайте пилето, разрязано на 2 или на 4 части, с тиквата и булгура. Към всяка порция добавете зърна нар.