Спагети с пиле и песто от черни маслини
Пресен пилешки бут
Продукти:
- 400 г спагети
- 700 г пилешки бутчета с част от гърба Градус
- 2 с.л. зехтин
- Сол
- Черен пипер
За хлебните трохи с риган:
- 150 г стар хляб
- 1 с.л. сушен риган
- 3 с.л. зехтин
За пестото с маслини:
- ½ връзка босилек
- ½ връзка магданоз
- 230 г маслини каламата без костилка
- 50 г бадеми
- 4 с.л. зехтин
- 2 с.л. доматено пюре
- 1 с.л. балсамов оцет
- Сол
- Черен пипер
Начин на приготвяне:
Извадете пилешките бутчета за поне 30 минути на стайна температура, преди да готвите.
Направете няколко дълбоки разреза на всяко бутче. Посолете и подправете с черен пипер. Сложете месото в тава за печене. Полейте със зехтин и печете 45 минути в предварително загрята до 220 градуса фурна.
Изсипете хляба в блендер. Добавете ригана. Смелете на трохи. При работещ уред налейте зехтина, за да се намаслят добре трохите. Изсипете всичко в загрят тиган.
Гответе 5-6 минути при непрекъснато бъркане, докато станат златисти и хрупкави.
В блендера сложете магданоза, босилека, маслините, бадемите, балсамовия оцет, доматеното пюре и зехтина. Посолете и подправете с черен пипер на вкус. Пасирайте до получаването на паста. Прехвърлете в купичка и оставете настрана.
Варете пастата в голямо количество подсолена вода и я извадете 2 минути по-рано от указаното на опаковката време.
Извадете изпечените бутчета от фурната и накъсайте месото.
В дълбок тиган изсипете пестото. Добавете около 150 мл от водата, в която е варена пастата. Разбъркайте, прибавете сварената паста и разбъркайте всичко отново. Сложете месото и смесете с останалите продукти.
Разпределете пастата в чинии за сервиране. Отгоре поръсете с хлебните трохи и ситно нарязан магданоз.