Пиле с пюре от целина и хрупкава пилешка кожа
Прясно пиле
Продукти:
- 1 пиле Градус около 1.4 кг
- 3 с.л. олио Бисер
- 1 глава нарязан на кубчета лук
- 250 мл бяло вино
- 2 ябълки Грени Смит
- 20 г масло
- 1 лимон
- Листа селъри за гарниране
- Сол на вкус
- Черен пипер на вкус
За пюрето от целина:
- 600 г почистена целина
- 500 мл прясно мляко
- 2 клонки мащерка
- 50 г масло
- 50 мл готварска сметана
- Сол на вкус
- Черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Извадете пилето за около час на стайна температура преди да готовите.
Отделете бутчетата и гърдите, посолете и подправете с черен пипер.
Отделете кожата от останалото пиле, а костите ползвайте за приготвянето на бульон.
В широк тиган загрейте олиото на средно силен огън и запържете месото за 8-10 минути от двете страни до златисто.
Добавете лука, налейте виното, покрийте с капак и гответе 45 минути.
Сложете нарязаната на кубчета целина в касерола, добавете мащерката, налейте млякото и подправете със сол и черен пипер.
Варете 30 минути, докато целината се свари напълно. Свалете съда от котлона, прецедете и пасирайте заедно с маслото и сметаната.
Нарежете ябълката на тънки пръчици и полейте с малко лимонов сок, за да не потъмнява.
Кожата разстелете между две тави и хартия за печене и печете 15-18 минути на 180 градуса, докато стане хрупкава. Извадете то фурната, охладете и нарежете на дребно.
Извадете месото от тигана и оставете покрито с фолио. Прецедете соса, добавете маслото и редуцирайте за няколко минути на силен огън, докато сосът се сгъсти.
В чиния за сервиране сложете от пюрето и го разстелете. Поставете пилешкото, добавете от соса от печенето, пръчици ябълка и парченца кожа. Гарнирайте с малко свежи листа селъри.