Пилешки гулаш по сръбски
Прясно пиле
Продукти:
- 1 пиле Градус
- 6 с.л .олио
- 2 глави ситно нарязан лук
- Сок от ½ лимон
- 2 обелени и нарязани домата
- 2 клонки розмарин
- 1 ч.л. захар
- 1 дафинов лист
- 5 с.л. брашно
- 400 мл бяло вино
- 50 г настърган кашкавал
- ½ връзка магданоз
- Сол на вкус
- Черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Нарежете пилето на 8 парчета – отделете бутчетата, крилата и гърдите и разделете бутчетата на горни и долни. Фенерът ползвайте за приготвянето на бульон. Осолете и подправете месото с черен пипер. Оваляйте парчетата пиле в брашното и изпържете до златисто в сгорещеното олио за 4-5 минути на страна. Извадете месото в чиния и в същата мазнина запържете ситно нарязания лук за 4-5 минути, докато омекне. Прибавете доматите, посолете, подправете с черен пипер и добавете захарта. Разбъркайте, прибавете лимоновия сок, сложете розмарина и дафиновия лист и върнете месото в съда. Налейте виното, покрийте с капак и намалете котлона. Гответе 25 минути, махнете капака и гответе още 20 минути. Извадете месото в чиния и прецедете соса. В чинии за сервиране сложете от пилешкото, налейте от соса и поръсете с настъргания кашкавал и ситно нарязания магданоз. Поднесете с хрупкав хляб.