Печено цяло пиле с портокалова салата – Египет

ПРОДУКТ ЗА РЕЦЕПТАТА

Прясно пиле

Рецептата е лесна Рецептата не е трудна Рецептата е трудна
60 минути
6 порции

Необходими продукти:

  • 1/4 ч.л. - червен пипер
  • 4 скилидки - чесън
  • 130 гр. - сол
  • 2-3 с.л. - зехтин
  • 3 с.л. - мед
  • 400 мл - вода
  • 3 броя - портокал
  • 2 х 1/2 ч.л. - захар
  • 3 пръчици - канела
  • 1/4 чаша - лимонов сок
  • 1.4 кг - пиле
  • 2 с.л. - портокалов сок
  • 1 връзка - репички
  • 100 гр. - бейби спанак
  • 2 ч.л. - смлян кимион
  • 1 с.л. - семена кардамон - леко счукани, за да се отворят
  • 1 ч.л. - семена черен пипер
  • 1 ч.л. - смляна канела
  • 1/4 чаша - нарязани печени бадеми

Начин на приготвяне:


В тенджера налейте 1 л студена вода и сложете солта, кардамона, канелата и черния пипер. Кипнете, разбъркайте и свалете съда от котлона.
Охладете за 10-15 минути и тогава добавете меда. Разбъркайте отново и охладете до стайна температура. Сложете пилето в голяма купа, залейте с марината и ако има нужда, добавете още вода, така че да покрие цялото пиле.
Покрийте с фолио и приберете в хладилник за 12 часа. Отцедете пилето от маринатата. За да стане още по-сочно пилето, то направете малки разрези на няколко места и вкарайте под кожата му бучки масло.
В купичка смесете кимиона, зехтина и пасирания чесън. Разбъркайте и натрийте пилето добре от всички страни. Сложете пилето в тава и печете в предварително загрята до 180 градуса фурна 45 минути до 1 час.
За да сте сигурни ,че пилето ще се сготви добре в областа на бутчетата, а подправките няма да изгорят, то първите 20 минути гответе под алуминиево фолио. В купа смесете всички продукти за винегрета за салатата и разбъркайте добре. Обелете портокалите и ги нарежете на колелца. Измийте репичките, нарежете и тях и сложете в купа. Добавете спанака и разбъркайте добре. Полейте с винегрета и отгоре поръсете с бадеми.

 

Сайтът използва “бисквитки” (cookies) за по-голямо удобство на нашите потребители.

Съгласен съм Научи повече