Печено цяло пиле с портокалова салата – Египет
Прясно пиле
Необходими продукти:
- 1/4 ч.л. - червен пипер
- 4 скилидки - чесън
- 130 гр. - сол
- 2-3 с.л. - зехтин
- 3 с.л. - мед
- 400 мл - вода
- 3 броя - портокал
- 2 х 1/2 ч.л. - захар
- 3 пръчици - канела
- 1/4 чаша - лимонов сок
- 1.4 кг - пиле
- 2 с.л. - портокалов сок
- 1 връзка - репички
- 100 гр. - бейби спанак
- 2 ч.л. - смлян кимион
- 1 с.л. - семена кардамон - леко счукани, за да се отворят
- 1 ч.л. - семена черен пипер
- 1 ч.л. - смляна канела
- 1/4 чаша - нарязани печени бадеми
Начин на приготвяне:
В тенджера налейте 1 л студена вода и сложете солта, кардамона, канелата и черния пипер. Кипнете, разбъркайте и свалете съда от котлона.
Охладете за 10-15 минути и тогава добавете меда. Разбъркайте отново и охладете до стайна температура. Сложете пилето в голяма купа, залейте с марината и ако има нужда, добавете още вода, така че да покрие цялото пиле.
Покрийте с фолио и приберете в хладилник за 12 часа. Отцедете пилето от маринатата. За да стане още по-сочно пилето, то направете малки разрези на няколко места и вкарайте под кожата му бучки масло.
В купичка смесете кимиона, зехтина и пасирания чесън. Разбъркайте и натрийте пилето добре от всички страни. Сложете пилето в тава и печете в предварително загрята до 180 градуса фурна 45 минути до 1 час.
За да сте сигурни ,че пилето ще се сготви добре в областа на бутчетата, а подправките няма да изгорят, то първите 20 минути гответе под алуминиево фолио. В купа смесете всички продукти за винегрета за салатата и разбъркайте добре. Обелете портокалите и ги нарежете на колелца. Измийте репичките, нарежете и тях и сложете в купа. Добавете спанака и разбъркайте добре. Полейте с винегрета и отгоре поръсете с бадеми.